Tukang Follow Ini Blog

Deyyy Gopal!! Ranking Itu Penting Laa Machaa!

Author: Mr.ReVMon /Hamidin janji atur lebih banyak perlawanan kelas A

Kuala Lumpur: Adakah pengendali skuad Harimau Malaya Datuk K Rajagobal harus mengubah pendiriannya selepas Setiausaha Agung Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) yang baru, Datuk Hamidin Mohd Amin semalam menegaskan betapa ranking itu penting!

Kenyataan Hamidin itu selepas menyaksikan Malaysia sekadar kekal di ranking ke-159 dunia dalam kemas kini terbaru Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA), kelmarin susulan keputusan Rajagobal membatalkan aksi persahabatan kelas A dengan Singapura, bulan lalu. 
Berdasarkan ketegasan Hamidin itu, Rajagobal selepas ini pasti tidak lagi boleh mengambil jalan mudah untuk hanya mengadakan perlawanan persahabatan menentang pasukan kelab dan menukar perlawanan berstatus A dengan skuad kebangsaan negara lain kepada sekadar perlawanan ujian. 

Sebelum ini, Rajagobal sering mengulangi pendiriannya betapa ranking tidak penting dan ia turut mendapat sokongan pengurus Harimau Malaya, Datuk Seri Subahan Kamal serta bekas Setiausaha Agung FAM, Datuk Azzuddin Ahmad.

Dipintas Singapura

“Bagi saya, ranking itu sesuatu yang mustahak kerana ia menggambarkan kedudukan sesebuah pasukan negara di mata dunia dan ia juga boleh memberi kesan jika pemain kita nak beraksi di luar.
“Dengan kedudukan baik di ranking dunia juga, kita lebih mudah untuk mendapatkan lawan bagi perlawanan persahabatan antarabangsa.
“Jadi selepas ini, saya akan berusaha memastikan skuad Harimau Malaya mendapat lebih banyak perlawanan berstatus A terutama pada tarikh yang ditetapkan FIFA,” kata Hamidin ketika dihubungi, semalam.

Semalam, BH Sukan melaporkan biarpun Harimau Malaya kekal di ranking ke-159 dunia, tetapi dipintas oleh pasukan jiran, Singapura yang naik sembilan anak tangga ke ranking ke-156 dunia selepas mendapat tambahan 12 mata hasil kemenangan ke atas Myanmar 2-0 dan Laos 5-2, bulan lalu.


Sumber: Berita Harian

Berita Baik : Gaji Kakitangan Kerajaan Naik Bulan Julai 2013

Author: Mr.ReVMon /
KOTA KINABALU: Kenaikan gaji kakitangan awam yang diumumkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, awal tahun ini akan dibayar pada hujung bulan ini.

Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam Tan Sri Mohamad Zabidi Zainal berkata, ini menunjukkan keprihatinan kerajaan terhadap kakitangan awam.

“Surat pekeliling sudah saya keluarkan dan semua akan dapat kenaikan gaji tahunan ini pada penghujung bulan Julai.

“Maknanya bulan Julai mereka akan dapat kenaikan gaji tahunan. Satu kenaikan gaji yang akan melibatkan lebih satu juta kakitangan awam,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas merasmikan Seminar Produktiviti Dalam Perkhidmatan Awam, di Auditorium Kompleks Pentadbiran Kerajaan Persekutuan, di sini, kelmarin.

Turut hadir Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) Datuk Omar Osman, Pegawai Kesihatan Kawasan Penampang Dr.Mohd Saffree Mohd Jeffree, Pengerusi Majlis Bersama kebangsaan (MBK) Sains dan Teknologi Dalam Kumpulan Pelaksana Adnan Mat dan Presiden Sabah Medical Services Union Maiman Muntial.

Kenaikan gaji antara RM80 hingga RM320 itu diumum Perdana Menteri awal tahun ini. Mereka yang layak mendapat satu Kenaikan Gaji Tahunan (KGT) itu membabitkan semua kakitangan awam di bawah Sistem Saraan Malaysia (SSM) bertaraf tetap, sementara dan kontrak yang dilantik sebelum 1 Julai 2013 dan sedang berkhidmat pada hari berkenaan.

Mohamad Zabidi berharap para peniaga tidak mengambil kesempatan menaikkan harga barangan berikutan kenaikan gaji kakitangan awam.

“Jangan pula, bila kita umum (gaji), semua dapat gaji pada hujung Julai, barang pun naik harga,” katanya.

Berkenaan dengan seminar itu beliau memuji usaha MBK Sains dan Teknologi, Pejabat Kesihatan Penampang dan Sabah Medical Services Union atas kejayaan menganjurkan seminar itu.

“Ini satu langkah yang baik untuk memberi pendedahan kepada para pegawai kerajaan mengenai kepentingan meningkatkan produktiviti dalam perkhidmatan awam,” katanya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...