Tukang Follow Ini Blog

Fakta Sains : Hikmah Solat Berjemaah

Author: Mr.ReVMon /
Profesor AS akui solat berjemaah tersirat aspek sains fizikSumber: Berita Harian

SEORANG profesor fizik di Amerika Syarikat (AS) membuat satu kajian kelebihan solat berjemaah yang disyariatkan dalam Islam. BErdasarkan kajiannya, tubuh badan kita mengandungi dua cas elektrik, iaitu cas positif dan cas negatif. Dalam aktiviti harian kita, sama ada bekerja, beriadah atau berehat, sudah tentu banyak tenaga digunakan.

Dalam proses pembakaran tenaga, banyak berlaku pertukaran cas positif dan cas negatif, yang menyebabkan ketidakseimbangan dalam tubuh kita. Ketidakseimbangan cas dalam badan, menyebabkan kita berasa letih dan lesu selepas melakukan kegiatan seharian.

Oleh itu, cas ini perlu diseimbangkan semula untuk mengembalikan kesegaran tubuh ke tahap normal. Berkaitan dengan solat berjemaah, timbul persoalan dalam minda beliau, mengapa Islam mensyariatkan solat berjemaah dan mengapa solat lima waktu yang didirikan orang Islam mempunyai bilangan rakaat yang tidak sama.

Hasil kajiannya mendapati, bilangan rakaat berbeza dalam solat bertindak menyeimbangkan cas dalam badan kita.

Ketika solat berjemaah, kita disuruh meluruskan saf, bahu bertemu bahu dan bersentuhan tapak kaki. Tindakan yang dianjurkan ketika solat berjemaah itu mempunyai pelbagai kelebihan.

Kajian sains mendapati sentuhan yang berlaku antara tubuh kita dengan tubuh ahli jemaah lain yang berada di kiri dan di kanan kita, akan menstabilkan kembali cas yang diperlukan oleh tubuh.

Ia berlaku apabila cas yang berlebihan – sama ada negatif atau positif akan dikeluarkan, manakala yang berkurangan akan ditarik ke dalam tubuh kita. Semakin lama pergeseran ini berlaku, semakin seimbang cas dalam tubuh kita.

Beliau berkata, setiap kali kita bangun dari tidur, badan kita akan berasa segar dan sihat selepas berehat beberapa jam.

Ketika ini tubuh kita mengandungi cas positif dan negatif yang hampir seimbang. Oleh itu, kita hanya memerlukan sedikit lagi proses pertukaran cas supaya keseimbangan tubuh badan yang penuh dapat dicapai. Sebab itu, solat Subuh didirikan dua rakaat.

Seterusnya, selepas sehari kita bekerja kuat dan memerah otak, semua cas ini kembali tidak stabil akibat kehilangan cas lebih banyak daripada tubuh badan yang sudah digunakan.

Oleh itu, kita memerlukan lebih banyak pertukaran cas. Solat jemaah yang disyariatkan Islam berperanan memulihkan keseimbangan cas berkenaan. Sebab itu, solat Zuhur didirikan empat rakaat untuk memberi ruang lebih kepada proses pertukaran cas di dalam tubuh.

Keadaan sama turut berlaku pada sebelah petang. Banyak tenaga dikeluarkan ketika menyambung kembali tugas. Ia menyebabkan sekali lagi kita kehilangan cas yang banyak.

Seperti solat Zuhur, empat rakaat solat Asar yang dikerjakan akan memberikan ruang kepada proses pertukaran cas dengan lebih lama.

Lazimnya, selepas waktu Asar, kita tidak lagi melakukan aktiviti yang banyak menggunakan tenaga. Masa yang diperuntukkan pula tidak begitu lama.

Maka, solat Maghrib hanya dikerjakan sebanyak tiga rakaat adalah lebih sesuai dengan penggunaan tenaga yang kurang berbanding dua waktu sebelumnya.

Timbul persoalan dalam fikiran profesor itu mengenai solat Isyak yang dikerjakan sebanyak empat rakaat.

Secara logiknya, pada waktu malam kita tidak banyak melakukan kegiatan dan sudah tentu tidak memerlukan proses pertukaran cas yang banyak.

Selepas kajian lanjut dilakukan , didapati ada keistimewaan mengapa Allah mensyariatkan empat rakaat di dalam solat Isyak.

Kita sedia maklum, umat Islam digalakkan tidur awal supaya mampu bangun untuk menunaikan tahajud (sembahyang malam) pada sepertiga malam.

Ringkasnya, solat Isyak sebanyak empat rakaat itu akan menstabilkan cas dalam badan serta memberikan tenaga untuk kita bangun pada waktu malam untuk beribadat (qiamullail).

Dalam kajiannya, beliau mendapati bahawa Islam adalah agama yang lengkap dan istimewa. Segala amalan dan suruhan Allah itu mempunyai hikmah yang tersirat untuk kebaikan umat Islam itu sendiri.

Beliau berasakan betapa kerdilnya diri dan betapa hebatnya Pencipta alam semesta ini. Akhirnya, dengan hidayah Allah beliau memeluk agama Islam.

P/s : Jangan plak solat dilakukan hanya semata untuk mendapatkan kelebihan di atas. Buatlah kerana Allah. Yang lain-lain tu anggaplah sebagai bonus daripadaNya.

[LAWAK] Bapak Oh Bapak....

Author: Mr.ReVMon /

Tersebutlah kisah hikayat sebuah cerita....3 buah negara yang paling banyak umatnya di muka bumi ini iaitu China, India dan Indonesia ingin mengadakan sebuah pertandingan,untuk mencari rakyat negara manakah yg paling hebat.....

Jadi...setelah dibincangkan pertandingan apa yg nak dibuat, maka dapatlah satu keputusan untuk buat pertandingan untuk tengok rakyat negara mana yg ada anak paling ramai....yer la kan.kesemua negara ni memang ramai rakyat,so nak tau la siapa yang ada anak paling ramai........Maka untuk pertandingan yang julung kali diadakan ni,Indonesia telah dipilih untuk jadi tuan rumah.

Jadi pada hari pertandingan yang diadakan di Stadium Gelora Bung Karno, peserta pertama adalah dari negara India....Maka masuklah seorang lelaki India ni ke dalam stadium membawa 18 orang anak-anaknya....Maka tersangat kagumlah kesemua penonton dalam stadium tu...Bertepuk tangan la mereka dan bersorak gembira kesemua penonton yang hadir....Bagi dioarang, ada 18 orang anak adalah sangat mengagumkan....

Lepas peserta India tu,masuk pulak peserta dari negara China.Lelaki China ni masuk dan membawa 23 budak China...semuanya sepet2 belaka....wahhhh...23 orang anak tuuuu...lagi lah kagum semua orang yg datang kat stadium tu....Maka bertambah riuh-rendah la stadium sebab kira2 40 ribu penonton berteriak dan bersorak....diorang rasa konfem la orang China ni menang....tapi tu belum tentu lagi...sekarang sampailah giliran peserta tuan rumah pulak,orang Indonesia...

Maka masuklah orang Indonesia ni ke dalam stadium....Tapi yang peliknya, dia hanya bawak 2 orang anak jer...bila tengok je mamat Indon ni bawak 2 orang anak je, orang China dan India ni dah tersengih-sengih jer..dalam hati masing-masing dah konfem menang la diorang ni....Para juri pun dah senyum jer....mudah keje diaorang nak pilih pemenang......Tapi.........

Bila 10 langkah jer mamat Indon ni masuk ke stadium,kesemua penonton Indonesia yang seramai 40 ribu dalam stadium tu bangun dan bertempik ramai-ramai,"Bapak..Bapak...Bapakkk...Bapakkk!!"

Mendengarkan jeritan tu..maka juri-juri dan semua delegasi India dan China terus pengsan!

Hahahahahaha....Sekiaaannnn~~~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...