Tukang Follow Ini Blog

Berita Baik : Gaji Kakitangan Kerajaan Naik Bulan Julai 2013

Author: Mr.ReVMon /
KOTA KINABALU: Kenaikan gaji kakitangan awam yang diumumkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, awal tahun ini akan dibayar pada hujung bulan ini.

Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam Tan Sri Mohamad Zabidi Zainal berkata, ini menunjukkan keprihatinan kerajaan terhadap kakitangan awam.

“Surat pekeliling sudah saya keluarkan dan semua akan dapat kenaikan gaji tahunan ini pada penghujung bulan Julai.

“Maknanya bulan Julai mereka akan dapat kenaikan gaji tahunan. Satu kenaikan gaji yang akan melibatkan lebih satu juta kakitangan awam,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas merasmikan Seminar Produktiviti Dalam Perkhidmatan Awam, di Auditorium Kompleks Pentadbiran Kerajaan Persekutuan, di sini, kelmarin.

Turut hadir Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) Datuk Omar Osman, Pegawai Kesihatan Kawasan Penampang Dr.Mohd Saffree Mohd Jeffree, Pengerusi Majlis Bersama kebangsaan (MBK) Sains dan Teknologi Dalam Kumpulan Pelaksana Adnan Mat dan Presiden Sabah Medical Services Union Maiman Muntial.

Kenaikan gaji antara RM80 hingga RM320 itu diumum Perdana Menteri awal tahun ini. Mereka yang layak mendapat satu Kenaikan Gaji Tahunan (KGT) itu membabitkan semua kakitangan awam di bawah Sistem Saraan Malaysia (SSM) bertaraf tetap, sementara dan kontrak yang dilantik sebelum 1 Julai 2013 dan sedang berkhidmat pada hari berkenaan.

Mohamad Zabidi berharap para peniaga tidak mengambil kesempatan menaikkan harga barangan berikutan kenaikan gaji kakitangan awam.

“Jangan pula, bila kita umum (gaji), semua dapat gaji pada hujung Julai, barang pun naik harga,” katanya.

Berkenaan dengan seminar itu beliau memuji usaha MBK Sains dan Teknologi, Pejabat Kesihatan Penampang dan Sabah Medical Services Union atas kejayaan menganjurkan seminar itu.

“Ini satu langkah yang baik untuk memberi pendedahan kepada para pegawai kerajaan mengenai kepentingan meningkatkan produktiviti dalam perkhidmatan awam,” katanya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...